Talböcker / DAISY

Elever med dyslexi eller andra läsnedsättningar har rätt att låna talböcker. Skillnaden mellan talböcker och ljudböcker är juridisk.

Ljudböcker är kommersiellt inlästa böcker som kan köpas i bokhandeln eller lånas på bibliotek. Talböcker får endast lånas av personer med någon form av läsnedsättning i enlighet med upphovsrättslagen § 17.

Myndigheten för tillgängliga medier (MTM), är den myndighet som ansvarar för framställning av talböcker. Ett stort antal boktitlar finns som talböcker och är sökbara i MTM:s bibliotekskatalog Legimus.

SSHLs biblioteket kan registrera elever för tjänsten Egen nedladdning. Det innebär att eleven får ett eget konto på Legimus och själv kan ladda ner talböcker direkt till sin dator eller mobiltelefon. Elever under 18 år behöver målsmans godkännande och får ett avtal med sig hem innan vi skapar ett konto.

Läsa en talbok

Formatet som används i talböcker heter DAISY och har många olika funktioner som erbjuder bl a navigering i texten och möjlighet att sätta bokmärken.

Läromedel

De flesta läroböcker finns också inlästa av företaget Inläsningstjänst. Alla elver på SSHL har tillgång till Inläsningstjänsts böcker via sitt Google-konto som de får av skolan.